HTML

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel most az ajándék Lélekpillangó meditációért! Fogadd a Lélekpillangó ajándékait, mely harmóniába hozza életed minden lényeges területét, szerelmet, boldogságot, bőséget, és egészséget teremt.

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail:

Kérem az ajándék LélekPillangó meditációt!

Lélekpillangó Boldogságmozgalom

A LélekPillangó - a boldogsághoz vezető tudás! Trénereink blogja, ami a Lélekpillangó életműdíj szavazóinak, a Lélekpillangó mese olvasóinak, a Lélekpillangó tudáscsomag vásárlóinak és a Lélekpillangó barátainak szól!

Friss topikok

Címkék

alapítvány (6) alázat (1) Antal Béla (1) Anyák napja (1) B (1) B.Nagy Magdolna (10) barátság (3) Barátság (1) Biegelbauer Pál (1) Boér Tamás (1) Boldogság (27) boldogság (51) Boldogságdalok CD (3) Boldogságforrás (1) Boldogságnap (1) Boldog Iskolák (1) Boldog iskolák (1) Bőség (1) Carla Galli (1) Csakra (1) Csáp (1) Császárfa (1) Császárfa haszna (1) Császárfa ültetés (1) Császárfa vásárlás (1) Dal (1) Dalpályázat (1) Darnel Christian (3) Díjátadás (1) Dr.Darnel Christian (1) Dr. Mészáros Ádám (1) Ékszer (1) Életműdíj (7) életút (2) Elmegyilkosság (1) Elvonulás (1) Emlék (1) Everness Weekend (1) Évtervező (1) Évzáró (1) Év tervező (1) ezoexpo (1) facebook (1) félelem (9) Fény ünnepe (1) fesztivál (1) Flashmob (2) fogyás (2) Forradalom (1) Gáll Gregor (1) Gáll Isis (2) Gáspár Katalin (4) Gyógyulás (2) Halász Alexandra (1) Himer Csilla (1) hivatás (1) Hofi Géza (1) Hősök tere (1) Idézetek (1) intuíció (1) Írás (2) Írói pályázat (35) Janikovszky Éva (1) Jótékonyság (7) Kedves küldetés (22) Kokárda (1) komfortzóna (1) kommunikáció (1) Könyv (1) Köszönet nyivlánítás (1) Közösségi sütés (2) Kreutz Zsolt (3) Lánclevél (1) Lélek (21) Lélekpillangó (103) lélekpillangó (3) magány (1) Maharisi Transzcendentális Meditáció (1) Mandala (1) Mátrai Vanda (6) Meditáció (3) Mese (9) Meseműhely (2) mindennapinlp (2) Misszió (7) Mozgalom (2) Müllerné Topor Ágnes (1) Müller Zoltán (1) Művészet (1) Nemeskő (1) (1) Novella (2) Ölelés (2) önismeret (5) Önismeret (25) önkéntesség (1) Öregedés (1) otthon (1) Párkapcsolat (16) pénz (5) Pető Csilla (2) pillangó (1) psyche (1) pszichológia (11) Quantum (1) Repcet (1) siker (9) stressz (3) súlyproblémák (1) Sütemény (1) Szárny (1) Szatmári L. Miklós (3) Szent ügy (17) Szerelem (2) szeretet (21) Szikszay Csaba (2) Szilágyi Imre (2) színek (1) Szobor (2) Szőke Róbert (1) Tanulás (1) terhek (2) Teszt (1) tréner (1) Tréning (1) Tudás (1) tudatos (9) vágyak (8) Vers (5) videó (3) Villámcsődület (1) vonzás törvénye (3) Címkefelhő

Facebook

Érzelmes nyelvlecke

2015.02.11. 09:57 Lélek_Pillangó

Érdekes felfedezést és egy mélyebb megértésre tehetünk szert, ha a szavak eredetét vizsgáljuk.

Valentin-nap közeledtével arra gondoltam, megnézem, mit is jelent a kapcsolat, mármint maga a szó.Hiszen a kapcsolatot szinte ahány ember, annyiféleképpen értelmezzük, na és persze éljük. (Lehet,hogy ezért van manapság ennyi kapcsolati probléma?)

nyelvlecke.jpg

A nyomozásban végig a http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar volt segítségemre.

Első szavam, maga a kapcsolat volt, melynek definíciója:
kölcsönös függés egymástól; oda-vissza hatás, amelyet részek vagy résztvevők fejtenek ki egymásra.

Na, de mit értünk függés alatt? Azt az állapotot, hogy valaki másoktól függ, vagyis az ő segítségükre vagy támogatásukra van rászorulva; függőség.

Aha... és akkor mit jelent függni? Egy ponton rögzítve lóg, és a nagyobb része szabadon elmozdulhat.
Ez tetszik: egy ponton; és a nagyobb része szabadon!

Akkor menjünk eggyel visszább, nézzük, mit jelent a kapcsol:
tartósan összeilleszt két különálló részt, tárgyat, dolgot, hogy utána szilárdan együtt maradjanak.  
És átvitt értelemben: tartós viszonyt létesít közöttük; erős érzelmi szálakkal tartja együtt őket.

Itt is lehetne boncolgatni, hogy mit jelent a tartósan, meg az összeillesztés..., de menjünk inkább a kapcsolatban mélyebbre, jön a kapocs: nyitható-zárható rögzítő rész. Különféle alakú, szerkezetű eszköz két vagy több tárgy egybefogására, összetartására.

Átvitt értelemben pedig: emberek közti viszony; egy személyt máshoz/másokhoz, egy tárgyhoz, dologhoz, vagy egy közösség tagjait egymáshoz fűző, (rendszerint) érzelmi kötődés.

Ha most megnéznénk a viszony és az érzelmi kötődés jelentését, elég soká érnénk a végére, így jöjjön végre a tőszó, a kap, ami nem más, mint: birtokába jut, részesedik benne. Vagy régies jelentésben: szerelmi gyöngédségben részesül, szexuális életet él.

Hoppá! Ki gondolta volna, hogy korábban így érdeklődtek az esti programról:
– Kaptál-e az éjjel valamit? – kérdezte az anyja a lányától.
– Olyat kaptam, mint még soha azelőtt – válaszolta a lány.
Ezt még mindig a wikiszótár oldaláról idézem! De lám-lám, hova el lehet érni egy kis nyelvtannal...

Összegzésképpen a kapcsolat egy tartós és szilárd összeilleszkedés, amikor egy ponton, de többnyire szabadon egymás birtokába kerülünk. Persze a fenti mondatokat számtalan variációban illeszthetjük össze, ezáltal ezernyi új jelentést adva csupán magának a szónak: kapcsolat. És akkor még nem tettük hozzá az érzelmet, amely a csupasz szót felöltözteti és az üres betűk egyvelegét megtölti a lényeggel, hogy a kapcsolatot nem feltétlenül érteni, leginkább érezni, átélni a felemelő.

Az értelmezésben, pedig az a jó, hogy különböző mélységet nyithat meg és a szinteken belül is többféle értelmet nyer. Hogy valamelyest közel kerüljünk a kapcsolat megértéséhez, van egy másik alternatív irány is: az, ha beszélünk róla. Beszél a férfi és beszél a nő. Vélemények pro és kontra. Tisztázzuk az alapokat, hogy aztán kapcsolatot építhessünk rá.

Férfi-Nő Szereprendezés a MagNet Házban, ahol a férfit képviseli: Bedő Imre, a Férfiak Klubjának vezetője,a gyengébb nem képviselője pedig Ölvedi R.É.K.A., nőinspirátor, a Remek Estek szervezője.Regisztrálj és legyen egy Remek Valentin Ested: www.remekest.hu

nyelvlecke_jpg2.jpg

komment

Címkék: Párkapcsolat Lélekpillangó Önismeret

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekpillango.blog.hu/api/trackback/id/tr137157367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása