HTML

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel most az ajándék Lélekpillangó meditációért! Fogadd a Lélekpillangó ajándékait, mely harmóniába hozza életed minden lényeges területét, szerelmet, boldogságot, bőséget, és egészséget teremt.

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail:

Kérem az ajándék LélekPillangó meditációt!

Lélekpillangó Boldogságmozgalom

A LélekPillangó - a boldogsághoz vezető tudás! Trénereink blogja, ami a Lélekpillangó életműdíj szavazóinak, a Lélekpillangó mese olvasóinak, a Lélekpillangó tudáscsomag vásárlóinak és a Lélekpillangó barátainak szól!

Friss topikok

Címkék

alapítvány (6) alázat (1) Antal Béla (1) Anyák napja (1) B (1) B.Nagy Magdolna (10) barátság (3) Barátság (1) Biegelbauer Pál (1) Boér Tamás (1) Boldogság (27) boldogság (51) Boldogságdalok CD (3) Boldogságforrás (1) Boldogságnap (1) Boldog iskolák (1) Boldog Iskolák (1) Bőség (1) Carla Galli (1) Csakra (1) Csáp (1) Császárfa (1) Császárfa haszna (1) Császárfa ültetés (1) Császárfa vásárlás (1) Dal (1) Dalpályázat (1) Darnel Christian (3) Díjátadás (1) Dr.Darnel Christian (1) Dr. Mészáros Ádám (1) Ékszer (1) Életműdíj (7) életút (2) Elmegyilkosság (1) Elvonulás (1) Emlék (1) Everness Weekend (1) Évtervező (1) Évzáró (1) Év tervező (1) ezoexpo (1) facebook (1) félelem (9) Fény ünnepe (1) fesztivál (1) Flashmob (2) fogyás (2) Forradalom (1) Gáll Gregor (1) Gáll Isis (2) Gáspár Katalin (4) Gyógyulás (2) Halász Alexandra (1) Himer Csilla (1) hivatás (1) Hofi Géza (1) Hősök tere (1) Idézetek (1) intuíció (1) Írás (2) Írói pályázat (35) Janikovszky Éva (1) Jótékonyság (7) Kedves küldetés (22) Kokárda (1) komfortzóna (1) kommunikáció (1) Könyv (1) Köszönet nyivlánítás (1) Közösségi sütés (2) Kreutz Zsolt (3) Lánclevél (1) Lélek (21) Lélekpillangó (103) lélekpillangó (3) magány (1) Maharisi Transzcendentális Meditáció (1) Mandala (1) Mátrai Vanda (6) Meditáció (3) Mese (9) Meseműhely (2) mindennapinlp (2) Misszió (7) Mozgalom (2) Müllerné Topor Ágnes (1) Müller Zoltán (1) Művészet (1) Nemeskő (1) (1) Novella (2) Ölelés (2) önismeret (5) Önismeret (25) önkéntesség (1) Öregedés (1) otthon (1) Párkapcsolat (16) pénz (5) Pető Csilla (2) pillangó (1) psyche (1) pszichológia (11) Quantum (1) Repcet (1) siker (9) stressz (3) súlyproblémák (1) Sütemény (1) Szárny (1) Szatmári L. Miklós (3) Szent ügy (17) Szerelem (2) szeretet (21) Szikszay Csaba (2) Szilágyi Imre (2) színek (1) Szobor (2) Szőke Róbert (1) Tanulás (1) terhek (2) Teszt (1) tréner (1) Tréning (1) Tudás (1) tudatos (9) vágyak (8) Vers (5) videó (3) Villámcsődület (1) vonzás törvénye (3) Címkefelhő

Facebook

A bőség spiritualitása

2014.07.01. 10:00 Lélek_Pillangó

Most olyat teszek, amit eddig még nem nagyon láthattál tőlem: spirituális szempontból vizsgáljuk meg a bőség fogalmát. Szilárdan hiszem ugyanis, hogy a bőségnek nemcsak racionális, gyakorlatias oldala van, amivel eddig foglalkoztam az eletdesign.hu blogban, hanem érzelmi és spirituális része is. És mivel mindenkinek van lelke (latinul: spiritus), így mindenkiben ott van a spiritualitás is. Még akkor is, ha nem így gondolja.

 9cjbf97l.jpg

 


Bőség és racionalitás

Ha kifejezetten észszerű szempontok mentén próbáljuk meg leírni a bőség fogalmát, akkor a legtöbb embernek valami olyasmi jut az eszébe, hogy bőség az, amikor mindenem megvan, ami csak kellhet, nem szenvedek hiányt semmiben.

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

Milyen érdekes, hogy a legtöbb ember a bőséget a hiányhoz képest határozza meg, sőt a leggyakrabban annak ellentéteként.

Racionális síkon tehát a bőség egy olyan állapot, amelyben ITT és MOST elérhető számomra minden, amire szükségem van, amire pedig vágyom, annak éppen megteremtem a feltételeit (pl. takarékoskodással).

 

Bőség és érzelmek

 Ha érzelmi oldalról akarjuk körbeírni, mi is a bőség, akkor két érzelem lesz, amelyek alapjaiban határozzák meg a bőségérzetét:

a hála és a megelégedettség.

A bőség ugyanis egy jelenidejű érzet, ITT és MOST kell érezned, hogy bőségben élsz. A múltbeli bőség már nem érhertő el, a jövőbeli még nem megfogható. (Ez az ITT és MOST már megint visszatért, és a bőség kapcsán mindig vissza is fog.)

A pénzügyi coach (köz)beszól:

Most már tudod, hogy akik mindig arra koncentrálnak, hogy mijük NINCS, azok miért nem érzik azt soha, hogy valaha is bőségben élnének: mert vagy a múltra koncentrálnak, amikor még megvolt mindenük, de MOST nincs, vagy a jövőre, amikor MAJD meglesz mindenük, de most nincs. Az a szemlélt időben való elcsúszás alapvető disszonanciát okoz. Nem véletlenül létezik a kifejezés, mint pl. a múltban él. A jelen semmiképp sem lehet  már olyan, mint a múlt, a jelen és a múlt eltérő állapotokat jelöl. Az agyunk a múltban (vagy éppen a jövőben van), mi meg itt ragadtunk a jelenben - ezt az eltérést pedig nehezen viseljük.

Azért éppen a hála és a megelégedettség érzése kell a bőségérzethez, mert ezen érzelmek révén vagyunk képesek átérezni, hogy mi az, ami már megvan, ami létezik körülöttünk, amit mi értünk el. Hálát csak olyan dolgokért érezhetünk, amelyek nekünk jók valamilyen szempontból, és amelyek megvannak az életünkben ITT és MOST. (Lehet, hogy régebben is megvoltak, de most is megvannak.)

Elégedettséget is csak valami meglévő dolog, vagy teljesítmény felett érezhetünk, így a megelégedettség ráerősít a hála érzésére.

A pénzügyi coach (köz)beszól:

 A megelégedettség nem jelenti azt, hogy a céljaimról lemondtam, és beérem azzal, ami eddig összejött! Ez szerintem a megelégedés félreértelmezése. Ez azt jelenti, hogy azzal a teljesítménnyel vagyok megelégedve, amely hozzásegített ahhoz, hogy elérjem, ahol MOST tartok.

Bőség és spiritualitás

Mindenki hisz valamiben. Istenben, a Sorsban, a Gondviselésben, az Univerzumban, az ateizmusban... ha másban nem, akkor legalább magában, az állam mindenhatóságában, vagy bármi másban. Ezek a hitrendszerek, és a köréjük épült, belőlük kinövő eszmék, újabb hitek alkotják a saját spiritualitásomat.

Hite mindenkinek van. Még a pénzzel kapcsolatban is. Annak eldöntése, hogy ezek közül melyik az "igaz", és melyik a "hamis", felérne egy vallásháború kirobbantásával. Ezért azt mondom, hogy a hitét mindenki maga alakítsa ki a tanulmányai, személyes tapasztalatai - és élete során többször is változó hitrendszere, spiritualitása alapján.

A pénzügyi coach (köz)beszól:

Coachként érdekes a viszonyom az ügyfeleim spiritualitásához... A tudást tanácsadóként megszerezhetik tőlem, vagy akár másoktól is, amikor azonban ez éles ellentétben áll az eddigi tapasztalataival, akkor éppen az ügyfél spiritualitása segít abban, hogy gondolati szinten a helyére kerüljenek a megtanult dolgok: a spiritualitással, a hittel ilyenkor úgy dolgozunk, mintha ez lenne a fenyőfa, a tudás elemei pedig a díszek. Mire minden felkerül a helyére a fára, addigra karácsonyfa lesz belőle... :)

Érdekel, hogy milyen lehetséges spirituális háttere lehet a bőségnek? És hogy hol találkozik a modern tudomány és a spirituálitás a bőség kapcsán?

Akkor iratkozz fel a hírlevelemre, hogy le ne maradj a folytatásról! ››› 

himer_csilla_2014.jpg2.jpgHimer Csilla Már több mint három éve segít azoknak a szülőknek, akik fontosnak tartják, hogy rendben legyenek a pénzügyek.  Felkészülten lépjenek ki a gyerekek is a nagybetűs életbe, és közben megmaradjon a gyerekkor varázsa, a játék élvezete is.

komment

Címkék: siker pénz pszichológia Himer Csilla Lélekpillangó

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekpillango.blog.hu/api/trackback/id/tr576185199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása